Du är här: Hem/Om oss/Ombudsval/Val
Lyssna

Välj ombud för din region

Valperioden är från och med den 28 november till och med den 9 december 2016. Kom ihåg att logga in och rösta under denna period!

Inför valet sammanställer vi alla nomineringar. Därefter tar valberedningen fram ett förslag på ombud och suppleanter för samtliga regioner. Valberedningens förslag presenteras i sin helhet på valsidan. De som tillhör din region är färgmarkerade i ljusgult. 

Rösta via hemsidan

Du röstar här på hemsidan. Länken är aktiv under valperioden, det vill säga från och med den 28 november till och med den 9 december 2016.

Du loggar in med ditt personnummer och lösenordet som står på informationsbladet som du fick per post i september. Om du bytte lösenord under nomineringsperioden loggar du in med det.

Du kan logga in flera gånger och du behöver inte välja alla ombud vid ett och samma tillfälle. Du kan inte ångra en röst efter att du har skickat den.

När du har loggat in på valsidan ser du hur många ombud som ska väljas i din region. Det finns sju regioner. Läs mer på sidan Regionindelning.

Har du inget lösenord?

Om du tappar bort ditt lösenord går det att beställa på nytt. Gör så här:

  1. Klicka på länken till inloggningssidan.
  2. Kryssa i att du vill ha ett nytt lösenord.
  3. Fyll i ditt personnummer.
  4. Klicka på skicka.

Tänk på att lösenordet skickas per post vilket kan ta upp till en vecka. Därför kan du senast beställa ett nytt lösenord en vecka innan valperioden upphör.

Om du har loggat in vid ett tidigare tillfälle och då registrerade din e-postadress kommer du att få lösenordet per mejl.

Valberedningens förslag

Överst på valsidan finns valberedningens förslag. Vill du välja enligt deras förslag bockar du i rutan (1) och trycker på Skicka så är din röst lagd. För att se förslaget klickar du på länken som finns inom parentes (2).

De nominerade i din region

Längre ner på sidan presenteras alla nominerade i din region (3). Här kan du bocka i den eller de medlemmar du vill välja. När du har gjort ditt val klickar du på Skicka för att lägga din röst. De personer som är markerade med ljusgult ingår i valberedningens förslag.

Läs om de nominerade

När du klickar på namnet på en person som är nominerad får du upp information om honom eller henne. Om personen också är valberedningens förslag får du reda på om det är som ordinarie eller som suppleant.

Rösträkning

Det är antalet röster som avgör vem som blir ordinarie ledamot och vem som blir suppleant. Vid lika röstetal väljs den kandidat som är föreslagen av valberedningen. Om röstetalet är lika och ingen av kandidaterna är föreslagna av valberedningen avgör lotten.

Om valberedningens förslag får 100 röster så har varje person som ingår i valberedningens förslag fått 100 röster.

Exempel:

Kim har fått 100 röster via valberedningens förslag och ytterligare 20 röster från de som valt att rösta på andra än de som valberedningen föreslår. Kim har alltså fått 120 röster totalt.

Valresultatet

Den 19 december 2016 publicerar vi resultatet av valet.

Senast uppdaterad: 2016-11-28