Du är här: Hem/Villkor
Lyssna

Villkor

Vad är arbetslöshetsförsäkringen?

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring. Det betyder att du måste uppfylla villkoren för att kunna få pengar. Du försäkrar din inkomst om du skulle förlora ditt arbete, och får pengar under en övergångsperiod tills du hittar nytt arbete.

Du kan få pengar om du har arbetat och sedan förlorat arbetet helt eller delvis och dessutom uppfyller villkoren. Det som avgör hur mycket du kan få är hur mycket du arbetat i genomsnitt per vecka innan du blev arbetslös och din tidigare inkomst, men också hur länge du har varit medlem.

Precis som i andra försäkringar finns en självrisk. Innan vi kan betala ut pengar dras sju karensdagar.

Regelverket är statligt, det är riksdagen som beslutar om reglerna som styr ersättningen från a-kassan. Det betyder att Arbetslöshetskassan Vision inte bestämmer sina egna regler.

Bara medlemmar kan få ersättning från oss

Du kan bara få ersättning från oss om du är medlem hos oss. Är du medlem har du rätt att söka ersättning, men hur mycket du kan få i pengar styrs bland annat av hur lång tid du har varit medlem. För att få inkomstbaserad ersättning ska du ha varit medlem de tolv senaste månaderna, utan avbrott, och ha uppfyllt ett arbetsvillkor under medlemstiden.

De som inte är medlemmar i en a-kassa kan söka ersättning från Alfakassan, men då kan de inte få inkomstbaserad ersättning. 

Vill du gå med hos oss? Läs mer på Medlemskap i menyn.

Senast uppdaterad: 2017-03-19