Du är här: Hem/Villkor/Ersättningsperiod/Ny period
Lyssna

Ny ersättningsperiod?

Du kan under tiden du får ersättning från oss arbeta så att du uppfyller kraven till ny ersättningsperiod. För att göra det ska du, från det att du påbörjade din ersättningsperiod, arbeta ihop ett nytt arbetsvillkor. När ersättningsperioden sedan tar slut, det vill säga när du förbrukar dag 300 eller dag 450, får du då en ny. Precis som den första inleds den med sju karensdagar.

När vi bestämmer vilken ersättning du har rätt till i din nya ersättningsperiod väljs det förmånligaste av dessa alternativ:

Ersättningen i din nya period är antingen:

  • 80 procent av dagsförtjänsten i det arbete som gör att du uppfyller ett nytt arbetsvillkor, eller
  • 65 procent av den dagsförtjänst du hade i din förra ersättningsperiod.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Uppfyller du inte ett nytt arbetsvillkor ska du tala med Arbetsförmedlingen om att skrivas in i jobb- och utvecklingsgarantin (JOB). Gör det gärna så snart du får meddelande från oss att du inte har rätt till en ny ersättningsperiod. JOB är ett arbetsmarknadspolitiskt program för den som under en ersättningsperiod inte har hittat ett nytt arbete. Du kan delta på heltid eller deltid, det beror på hur mycket du kan och vill arbeta. I JOB deltar du i olika åtgärder, anpassade för att just du ska kunna hitta ett nytt arbete.

När du är i ett arbetsmarknadspolitiskt program är det Försäkringskassan som betalar ut din ersättning. Fortsätt ändå att vara medlem hos oss. Då är din ersättning 65 procent av din tidigare dagsförtjänst. Slutar du vara medlem i a-kassan kommer din ersättning att bli lägre, 223 kronor per dag.

 

Regler

Reglerna vi redogör för på den här sidan är: 27 a och 30 §§ lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF).

Senast uppdaterad: 2017-08-24