Tänk på det här när du aktivitetsrapporterar!
Aktivitetsrapport
Här får du därför några tips på vad du kan tänka på när du aktivitetsrapporterar.
- 1 Skicka in aktivitetsrapporten mellan den 1:a och den 14:e varje månad!
Det är bara om den 14:e infaller en helg, en röd dag eller om Arbetsförmedlingen har stora tekniska problem som slutdatumet ändras. Det är därför bra att utgå från att den 14:e alltid är slutdatum för säkerhets skull.
- 2 Skicka in aktivitetsrapporten i god tid!
Det är alltid bättre att vara ute i god tid innan den 14:e. Då kan du oftast lösa eventuella problem som uppstår innan det är för sent att skicka in aktivitetsrapporten.
- 3 Påminn dig själv om att du ska skicka in aktivitestrapporten!
Skriv upp att du ska skicka in aktivitetsrapporten i din kalender. Oavsett om kalendern finns i telefonen eller den sitter på väggen, är det större chans att du kommer ihåg det.
- 4 Kom ihåg att skicka in en aktivitetsrapport som du har sparat!
När du fyllt i de arbeten du sökt och aktiviteter du gjort på din aktivitetsrapport får du välja om du vill spara den eller skicka in den. Det är bara om du väljer att skicka in aktivitetsrapporten som Arbetsförmedlingen kan se den och den räknas som inlämnad. Du kan välja att spara aktivitetsrapporten om du vill fortsätta att fylla i den vid ett senare tillfälle. Om du har sparat din aktivitetsrapport är det viktigt att du kommer ihåg att skicka in den i tid.
- 5 Det går inte att skicka in aktivitetsrapporten i efterhand!
Om du inte har skickat in aktivitetsrapporten i tid finns det ingen möjlighet att skicka in den i efterhand. Arbetsförmedlingen vill oftast att du redovisar arbeten och aktiviteter för den aktivitetsrapport du missat under nästa månad. Det räknas inte som att du skickat in den missade aktivitetsrapporten i tid.
- 6 Aktivitetsrapporten gäller månaden innan den månad du skickar in den!
Du ska till exempel redovisa de arbeten du sökt och de aktiviteter du har gjort för att få arbete under september i den aktivitetsrapport du skickar in i mellan den 1:a och den 14:e oktober.
- 7 Skicka in aktivitetsrapport för månad du fått ut karens eller ersättning för!
Om du har sökt och fått ut ersättning, eller om avstängningsdagar eller karensdagar dragits, för en månad ska du alltid skicka in aktivitetsrapport för den månaden.
- 8 Du kan lämna in din aktivitetsrapport på flera sätt!
Om det inte fungerar att aktivitetsrapportera via Arbetsförmedlingens hemsida kan du kontakta Arbetsförmedlingen för att få information om hur du ska göra i stället.
- 9 Om du inte har skickat in aktivitetsrapporten i tid måste du ha haft ett godtagbart skäl!
Ett godtagbart skäl måste vara något som hindrat dig från att skicka in aktivitetsrapporten. Det räcker inte med att det har varit svårare att aktivitetsrapportera. Generellt krävs att du har varit förhindrad att söka och ta arbete och att du fyllt i det hindret på din tidrapport. Till exempel är det ett godtagbart skäl om du varit så sjuk att du varit sängliggande och inte har kunnat söka arbete. Om du har varit lite förkyld och fortfarande söker ersättning under de dagar du är sjuk förväntas du också klara av att skicka in aktivitetsrapporten.