Du är här: Hem/Så gör du/Uppehåll
Lyssna

Uppehåll

Om du har ett uppehåll i din ersättning och söker ersättning igen, ska du skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du ska även skicka in intyg på vad du gjort sedan du senast fick ersättning från oss.  

Uppehåll mindre än 12 månader

Om du har haft ersättning för mindre än tolv månader sedan och fortfarande har dagar kvar på din ersättningsperiod fortsätter du på den.

Du behöver skicka intyg som visar vad du gjort under uppehållet.

Uppehåll mer än 12 månader

Om du har haft ersättning för mer än 365 dagar sedan är det viktigt för oss att veta vad du har gjort sedan du hade ersättning senast.

När vi bedömer hur lång tid det var sedan du hade ersättning räknas inte tid som vi kan hoppa över. Exempel på sådan tid är avslutade heltidsstudier eller månader som du kan visa att du varit helt sjuk, eller haft hel föräldrapenning. Månader som du har arbetat så mycket att månaden ingår i ett arbetsvillkor måste ingå i kvalifikationstiden och kan inte hoppas över. Högst fem år kan hoppas över.

Om ditt uppehåll beror på utlandsvistelse, arbete, semester eller annan tid som inte kan hoppas över, betraktas ditt ärende som nytt hos a-kassan. Du måste då uppfylla villkoren för att få ersättning.

Senast uppdaterad: 2018-07-03